University of Wisconsin–Madison

Wisconsin Geospatial News

Seats still available for January 2018 LiDAR workshop

Several seats are still available for the “Basics of LiDAR” workshop being held on January 8-9, 2018, at UW-Eau Claire.

Workshop attendees will get hands-on experience manipulating LiDAR data using industry-standard Esri software. An agenda for the workshop is included below. For more information and to register visit our training website.

Agenda, Basics of LiDAR Data Workshop

Day 1

8:30 am to 11:45 am

  1. Introduction and overview. 8:30-9:30 (1 hr)
  2. Exercise 1. Raster Processing. 9:30-10:00 (30 mins)
  3. Short break. 10:00-10:15 (15 mins)
  4. LiDAR. 10:15-10:45 (30 mins)
  5. LiDAR Error and Accuracy. 10:45-11:15 (30 mins)
  6. Exercise 2. Visualization. 11:15-11:45 (30 mins)

Lunch, 11:45 am to 12:45 pm

12:45 pm to 4:00 pm

  1. Exercise 3. Reprojecting DEMs. 12:45-1:15 (30 mins)
  2. Representations and Visualization. 1:15-2:15 (1 hr)
  3. Short break. 2:15-2:30 (15 mins)
  4. Exercise 4. Representations. 2:30-3:15 (45 mins)
  5. Applications and Managing Large Datasets. 3:15-3:45 (30 mins)
  6. Wrap up. 3:45-4:00 (15 mins)

Day 2

8:30 am to 11:45 am

  1. Exercise 5. Using LASD to Display LAS Files. 8:30-9:30 (1 hr)
  2. Exercise 6. Using LASD to Create Raster Files. 9:30-10:30  (1 hr)
  3. Short break. 10:30-10:45 (15 mins)
  4. Exercise 7. Using LASD to Create a DEM in WTM. 10:45-11:45 (1 hr)

Lunch, 11:45 am to 12:45 pm

12:45 pm to 4:00 pm

  1. Exercise 8. Viewshed Analysis. 12:45-1:30 (45 mins)
  2. Short break. 1:30-1:45 (15 mins)
  3. Exercise 9. Stream Delineation using the ACPF Tool. 1:45-2:45 (1 hr)
  4. Other Tools and Methods. 2:45-3:45 (1 hr)
  5. Wrap up. 3:45-4:00 (15 mins)